Youtube kanál skupiny Blue Star
    Facebook kanál  skupiny Blue Star
logo Blue Star

Blue Star - Články a rozhovory


Hudební pozdrav z Hradce (listopad 2017)



Ve středu 20.září 2017 se v Galerii Českého rozhlasu na Vinohradské třídě sešli příznivci swingové a taneční hudby 30. a 40. let minulého století se zástupci kapely, která se tomuto žánru věnuje naplno, aby zde společně přivítali nové album. Tou kapelou je Blue Star Václava Marka a tím albem dvoudiskový komplet nazvaný DĚKUJI, BYLO TO KRÁSNÉ. Je na něm zachycen společný koncert sedmičlenné Markovy kapely s Filharmonií Hradec Králové dirigované Michaelem Roháčem uskutečněný 30. prosince 2015 v sále Filharmonie. Na disku DVD je obrazem i zvukem zachycen celý koncert, na němž zaznělo 20 písní nebo autorských hudebních směsí, to vše konferováno Milanem Markem, na druhý zvukový disk bylo z tohoto programu vybráno 17 titulů. Za doprovodu obou orchestrů zpívají Lenka Švestková a Pavel Švestka, přičemž se nejedná ani o manžele ani o sourozence, je to skutečně náhodná ovocná úroda, stylově doplněná trumpetistou kapely Robertem Hruškou.

Mezi hudbymilovným publikem bylo v Galerii několik významných osobností. Byli to především ředitel Filharmonie Hradec Králové pan Václav Derner a dirigent Michael Roháč, autor úvodní promluvy v bookletu alba a textu písně Krásně je v létě pan Miloň Čepelka, zvukový a obrazový technik ing Jaromír Tužil a dva pánové přizvaní jako kmotři. Těmi byli významní lékaři, špičkoví operatéři, profesoři MUDr Pavel Pafko a MUDr Jan Pirk. Všechny přítomné přivítal a celé to slavnostní a radostné dění řídil moderátor Aleš Cibulka, který mimo jiné také s profesorem Pirkem pohovořil o hudbě hrané na operačním sále.
Na obrazovém záznamu koncertu je vidět zcela zaplněné pódium, na jehož pravé straně z pohledu diváka sedí kapela Blue Star, zatímco celý zbývající prostor je obsazen symfoniky, kteří mají pro tuto příležitost mezi sebou i hráče na suzafon. Podle údaje na obalu alba se na koncertu podílelo padesát šest hudebníků a není důvod tomu nevěřit. Společné hraní obou těles je střídáno písněmi doprovázenými pouze Markovými muzikanty, přičemž k tomu společnému patří vedle dalších kousků všechny interpretace hudebních koláží takových významných hudebníků minulosti, jakými byli Kamil Běhounek, Alfons Jindra, Josef Stelibský, Jiří Traxler a Jaroslav Ježek. Oba vokalisté si s chutí zazívali ty letité, někdy mile naivní či sentimentální texty, které ovšem v nelehkých dobách konce 30. a první poloviny 40. let pomáhaly zapomenout na drsnou realitu. Slovo „letité“ ovšem pro jednu píseň neplatí. Melodii písně Krásně je v létě složil Václav Pokorný již v sedmnácti letech, ale zůstala bez textu. Když měla být před několika lety zařazena na album Blue Staru s Pokorného písněmi, obrátil se Václav Marek na zkušeného textaře a básníka Miloně Čepelku a bylo po starosti. Pokud jde o instrumentální kvality kapely, jsou samozřejmě na vysoké úrovni, což dokazují i krásná sóla, kde k nejvýraznějším se řadí dvě z písně Poznáte lehce náš rytmus. Podělili se o ně pan kapelník s akordeonem a bubeník Petr Mori. Závěr koncertu patřil melodiím Jaroslava Ježka uvedeným jako Panorama Osvobozeného divadla 1927 – 1937, ovšem nadšené publikum si vytleskalo ještě přídavek v podobě písně Láska je fata morgana hrané oběma orchestry a zazpívané Lenkou a Pavlem.

Společné koncerty kapel populární hudby a symfoniků se v posledních letech staly tak trochu módou a v případě kapel tvrdě rockových to nemusí vždy vyznít nejlépe. Ovšem pro hudbu, které se věnuje Blue Star, to je spojení celkem přirozené, protože smyčcové sekce bývaly trvalou nebo občasnou součástí kapel podobných té vedené Václavem Markem, což platí i o jeho velkém vzoru, orchestru R. A. Dvorského. V bookletu najdeme faksimile plakátu zvoucího do pražské Lucerny na koncert Dvorského třicetičlenné kapely pořádaný v sobotu 16. března 1940 na oslavu desátého výročí jejího založení.

Přehlédnut by neměl být ani bonus, na němž si Milan Marek povídá s oběma kapelníky – Michaelem Roháčem a svým bratrem Václavem. Řeč je samozřejmě o náročnosti takového společného hraní a pocitech, jaké to v obou hudebnících zanechává.

Ivan Kott

 

English   česky
© Copyright 2023, Blue-Star | Václav Marek, Mime.cz Mapa www stránek