Youtube kanál skupiny Blue Star
    Facebook kanál  skupiny Blue Star
logo Blue Star

Blue Star - Články a rozhovory


V Adalbertinu zahraje swingová kapela Blue Star (10. 12. 2012)



Uprostřed adventního času – v pondělí 17. prosince od 19 hodin - vystoupí v hradeckém Adalbertinu s předvánočně laděným koncertem „Modrá hvězda Vánoc“ Václav Marek se svým originálním ansámblem BLUE STAR. Orchestr, který jmenovaný kapelník založil právě v Hradci Králové před třinácti lety, interpretuje kultivovanou taneční a swingovou hudbu 30. a 40. let 20. století. Za dobu svého působení má za sebou řadu vystoupení a spolupráce s Klicperovým divadlem v Hradci Králové, Východočeským divadlem v Pardubicích, ale i palácem Žofín nebo třeba Divadlem Semafor v Praze. Hostitelem tomuto jedinečnému souboru byl také Španělský sál Pražského hradu, Česká televize, Český rozhlas a TV Prima.

S Blue Star spolupracovala či spolupracuje řada osobností jako Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Josef Zíma, Daniela Šinkorová, Aleš Cibulka, Jan Rosák, členové divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem a další. V lednu 2006 vydala formace svoje debutové cédéčko Opus One. O dva roky později vyšlo album druhé, které bylo věnováno devadesátým narozeninám pana Václava Pokorného – předního aranžéra Orchestru R. A. Dvorského. Obou slavnostních křtů se v rolích kmotrů zúčastnili Táňa Fišerová, Jiří Suchý, Jitka Molavcová a profesor Pavel Pafko. Třetí deska nazvaná Swing and dance music vyšla krátce před loňským koncertem Blue Star v královéhradeckém Adalbertinu.

Ansámbl Blue Star, zpočátku dvoučlenný, postupně čtyřčlenný, poté pětičlenný, později šestičlenný a nyní osmi až čtrnáctičlenný skvěle interpretuje starý dobrý jazz a swing české i americké provenience. To vše z upřímné radosti nad živou hudbou v její autentické podobě, tedy módně řečeno live. Celkový příjemný dojem z vystoupení dokresluje rovněž kostýmní dobová stylizace včetně vstupů konferenciéra. Znamenité aranže dnes již legendárních jazzových swingových perel, které se již navždy staly klasikou, dovedou v provedení Blue Star pohladit po duši. Velmi jednoduchý, o to však výstižnější, je výrok kapelníka Václava Marka: „Jsme rádi, že nám předcházející generace zanechaly dědictví, které má melodii, harmonii a rytmus. Díky jim za to“.

Kdo má tedy chuť si zajít poslechnout, jaká hudba zněla nejen o prvorepublikových Vánocích, může si zajistit vstupenku v Informačním centru Hradec Králové nebo na rezervačním systému www.HKpoint.cz. Současně si bude moci během přestávky koncertu vybrat z nabídky hudebních snímků vydaných touto naší navýsost originální kapelou.

Petr Švihlík, HKVS
English   česky
© Copyright 2023, Blue-Star | Václav Marek, Mime.cz Mapa www stránek